Botifarra per Dijous Gras

Hi ha diades gastronòmiques marcades al calendari que fan posar de bon humor i una d’aquestes és avui, Dijous Gras, el dia de la botifarra d’ou per excel·lència. La botifarra d’ou està documentada ja al segle XVII, que no vol dir que no s’elaborés amb anterioritat. És un embotit estretament lligat a la festa de Carnaval, època durant la qual se solien celebrar àpats comunals en base al porc i els ous, fins al punt que en determinades comarques i a la ciutat de Barcelona han esdevingut una icona característica de la festa. De to pàl·lid, evoca a la tradicional truita francesa amb un textura esponjosa i un gust suau, melós i equilibrat.

S’elabora amb les carns del cap i la cansalada del coll, i sobretot amb ous en proporcions variables segons el qui l’elabora. Tot plegat s’amaneix amb sal i pebre, i en alguns casos amb canyella o matafaluga segons la zona. Un cop pastat s’emboteix i es cou a la caldera.

Però la tradició del element gastronòmic també ha evolucionat en els darrers anys i Mas Gourmets, en la seva línia d’apostar per la innovació de producte, ja fa uns anys que jugar amb crear receptes i maridatges molt especials al voltant de la tradicional botifarra d’ou. Aquest any quatre de les receptes es fan per primera vegada i s’utilitzen ingredients com els bolets, el pernil ibèric, el pepperoncini (l’embotit italià fusió del xoriç i el pepperoni) i la tòfona negra. A més, repeteix amb la botifarra d’ou tradicional, la de formatge philadelphia, la de patata, ceba i tòfona i la de foie. Tot per sumar fins a nou farcits diferents de botifarra d’ou.

Mas Gourmets manté l’aposta per la innovació de producte en una nova cita amb el calendari gastronòmic català i recupera també, per segon any consecutiu,  un altre embotit tradicional de Carnaval: el farcit de Carnaval. Es tracta d’un embotit que s’elabora amb pa, ou, papada, carn del cap, cansalada, panses, arròs, sal i pebre i que és exclusiu de la zona del Pallars. La seva elaboració és totalment manual i el resultat és una producte lleugerament granellut i greixós, de tall groguenc.

Si encara no teniu clar que sopar aquesta nit recordeu que tota la varietats de botifarres d’ou es poden consumir en assortit, acompanyant una truita al gust –molt típic també d’un dia com avui- i de la mà de qualsevol varietat de ‘tempranillo’, preferiblement de criança, així com caves o xampanys.

This entry was posted in MasGourmets. Bookmark the permalink.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos necesarios están marcados *

*

Puedes usar las siguientes etiquetas y atributos HTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>